torsdag 16 december 2010
Jämställdhet är mer än kvinnliga företagare
Vid en konferens återkom statssekreteraren hela tiden till ”människor i utanförskap”. När jag frågade honom vad som egentligen menades med ”utanförskap”, svarade han att det är människor som inte arbetar. Ganska många konstaterade jag och tänkte på studenter, pensionärer, sjuka samt de dramatiska ”utanförskapssiffror” som presenterats i den valrörelsen.
Häromdagen lyssnade jag på ännu en statssekreterare (ministern som skulle komma fick förhinder) som berättade om pågående arbete med den ekonomiska politiken och budgeten för EU. Hur bevakas och hanteras mångfalds- och jämställdhetsaspekten i budgetarbetet och fördelningen, frågade jag. I 2020-strategin ska finnas mål om mångfald och jämställdhet, svarade statssekreteraren och fortsatte, för Sveriges del har man valt att jämställdheten handlar om att det är viktigt att öka andelen kvinnliga företagare. Samt mångfald tolkas i svenska målen som människor utanförskap, eftersom det inte finns så många fattiga. ?!?!?
Suck o stön. Vilken omvärldanalys har de? Hur mycket av jämställdhet eller mångfald har med företagande och ”icke sysselsatta” att göra? Möjligen en liten del, men långt från allt. Både jämställdhet och mångfald är ett förhållningssätt och ska vara med i medvetandet när pengar och uppdrag fördelas (vilket är just det som sker i budgeten).
I dagarna har det stått i tidningen om hur kvinnliga kompetenta forskare inte får forskningsanslag i samma utsträckning som män, även när männen har mindre på fötter än kvinnliga sökanden. Samt att uppföljningen av läsförståelsen i skolan har minskat 2009, och skillnaden mellan flickor och pojkars läsförståelse ökar, men ännu tydligare är skillnaden mellan inrikes- och utrikes födda.
Båda rapporterna tycker jag är lysande exempel på brister i ansvarigas medvetenhet. I grunden handlar det om vilken människosyn man har. Hur högt värderas jämlikhet, jämställdhet och solidaritet eller är det egoismens och en politik för utvalda som går före? Med tanke på ”hellre skattesänkningar än välfärd och trygghetssystem”-politiken är det nog egenintresset som går före hos vår nuvarande regering.
Vi som tror på alla människors lika värde och att det behövs en välfärdspolitik som bygger på solidaritet har en fortsatt kamp att ta!
tisdag 9 november 2010
Bostadsområde inte avgörande för segregering
Slutsatsen enligt den forskningen var att segregerat boende är något som förmodligen kommer att fortsätta, var människor önskar att bosätta sig kan inte styras. Problemet uppstår när lediga lägenheter bara finns i slitna områden med dålig skötsel och låga medelinkomster. Men detta är ett socialt problem, inte ett integrationsproblem för invandrade, berättade föredragshållaren.
Största möjligheten att lyckas med god integration är skolan. Men då skall skolan vara en öppen och tillgänglig skola, med personal som har bred kunskap utifrån de behov som eleverna har. En gymnasieskola t.ex. har ett större upptagningsområde än mindre grundskolor som i första hand hämtar sina elever i närområdet. Men båda skolformerna har förutsättningar till att bedriva god integration för eleverna om man bara förmår ta tillvara mångfalden och ger eleverna den utbildning de behöver. Svensk skola har ju också uppdraget att hålla kontakt med både eleven och dess föräldrar, en sammanhållen skola.
När tillgång till utbildning inte skiljer mellan barn födda i Sverige eller boende i Sverige och födda i något annat land, lyckas integrationen.
Jag håller med om detta. Men min oro inför framtiden är att ojämlikheten ökar i idag i och med att skolor inte har ekonomiska möjligheter att anställa personal som har breda pedagogiska kunskaper och får tid att jobba med eleverna utifrån de behov varje unge har! (skattepengarna tryter ju i kommunerna pga minskat statligt stöd.., om inte kommunen höjer kommunalskatten för att försöka kompensera...).
Det är den sociala orättvisan som behöver bekämpas!
onsdag 20 oktober 2010
Kina, så stort!
Jag har haft förmånen att få följa med på en studieresa till Kina och världsutställningen i Shanghai. Känns nästan overkligt och oerhört spännande. Så annorlunda. En nation så långt från norra Europa och Sverige med en lång historia och idag en nation som så uppenbart påverkar världen och den globala ekonomin. Självklart är Kina något man måste förhålla sig till.
Den 90-hövdade delegationen bestod av representanter från landsting, länsstyrelse, kommuner, företag, högskolor, näringslivsföreningar, regionförbund från Småland och Blekinge. Inom ramen för internationellt arbete så finns ett påbörjat samarbete med Kinas motsvarande organisationer och generalkonsulatet. Vi var många, som ni förstår, men uppdelade på olika uppdrag.
I svenska paviljongen på världsutställningen hölls seminarium i två dagar. Dels berättade svenska företag om sina erfarenheter att starta och bedriva verksamhet i Kina, dels höll kinesiska företag och organisation föreläsning om sitt arbete och sina ambitioner. Hela världsutställningen andades miljö och miljötänkande. ”Better cities, better life” var temat. Av Sverige hade man förväntningar på utbyte inom miljöteknik, vattenrening o dyl samt kunskapsutbyte.
Kina är i en helt annan division än lilla Sverige, bara Shanghai har 20 miljoner invånare. Som ett av de svenska företagen beskrev det: Vår affärside är att sälja mjukvara inom IT-branchen, både att jobba med olika partners och sälja direkt till kund. Företaget har sin bas i Sverige men också kontor i Shanghai. ”Det är skillnad på att jobba med en partner som har 100 kunder och en kinesisk partner som börjar på nivån 100.000 kunder”. Marknaden är enorm.
Och vad det byggs! Skyskrapa på skyskrapa. En eftermiddag fick vi paus och åka på sightseeing till världens – nuvarande – högsta byggnad, Shanghai finansiella centrum 493 m högt. Vart man än såg var det byggen på gång, stora kvarter med höghus på höghus, inte såg man slutet på stan. Vi besökte Jönköpings stad o läns ”systerstad” bara 11 miljoner invånare som stolt visade upp sin modellutställning över staden och hur den ska växa. Man har påbörjat byggandet av ekostaden, men den blir liten – bara för 350.000 invånare. Ekotanken bestod mest i solceller och dagvattenhantering, vad jag kunde se. Överklagningsbara detaljplaner existerar inte. Någon pekar med hela handen, så bygger man och de som inte gillar idén…. ja de har ingen talan.
Apropå ingen talan så tillkännagavs Nobels fredspris under vårt Kinabesök. Det kändes märkligt på kvällen på hotellrummet när helt plötsligt CNN inte fungerade på tv, fungerat kvällen innan. Svaret kom när man ändå kunde logga in på aftonbladet.se och läsa om fredspristagaren. ”Någon” hade väl missat att utesluta svenska webbtidningar, men å andra sidan är det få kineser som kan svenska.
Vad har jag lärt mig av besöket? Förutom att det är nog så svårt att jaga maten med pinnar och finna tjusningen i risavkokssoppa, så är Kina en växande stark faktor i den globala ekonomin. De har och kommer att få ett stort inflytande också framöver, tror jag, men har svårt att tänka mig att kravet på demokrati kan hållas stången i längden. Kina är en stor marknad, ökad konsumtion och lokal originalproduktion är deras mål. Svenska företag kan göra affärer där om man knyter lokala kontakter. Det innebär inte att lösningen är att flytta produktion från Sverige till Kina, men att kanske öka sin försäljning genom att slå sig in på den kinesiska marknaden. I det korta perspektivet ser jag ändå att den största och enklaste kontakten och utbytet kan nås genom samverkan inom högskolor och universitet. Vem vet.
tisdag 28 september 2010
Men hur kunde det gå så illa?
Under mandatperioden har orättvisan och ojämlikhetens regeringspolitik lyst i våra ögon, sambandet mellan skatt och välfärd är tydlig inför oss. Minskar skatteinkomsterna i stat och kommun så blir det uppsägning av personal, neddragningar eftersom personalkostnaden är den absolut största delen inom kommun och landsting. Det hjälper inte att förskola och fritids skulle behöva fler personal för att kunna dela upp barngrupperna, så att det blir lugnare och varje barn får mer vuxentid. Behoven finns men inte pengarna. Eller?
Nej det var inte bara vi aktiva Socialdemokratiska valarbetare som såg orättvisorna och ville ha ett annat samhälle, det var faktiskt 1,827.497 människor. Så många röstade på Socialdemokratena i riksdagsvalet, vi är helt klart det största partiet. men 30,66% av totala röster räcker inte för att få förtroendet att genomföra en annan politik.
Egoismen och främlingsfientligheten segrade, förlorade gjorde de sjuka, arbetslösa, barn i fattiga familjer, det hållbara miljöarbetet för kommande generationer, sunda tillväxten mm. Riksdagsmajoriteten är osäker, men folket har valt och det ska respekteras, självklart. Så är det i en demokrati. Valdeltagandet var dessutom högt vilket i sig är glädjande.
Nu när tröttheten i benen släppt så kommer åter kamplusten fram. Nu börjar en ny mandatperiod och därmed en ny valrörelse. Här i Värnamo Kommun lyckades vi tyvärr inte bryta rådande borgerliga dominans (trots alla glada hejarop vi mött innan valet), men vi ökade med 76 röster och fick över 7000 röster. Det stärker.
Ett kännetecken för en Socialdemokrat är att vi ALDRIG ger upp. På alla sätt och vis kommer vi självklart att jobba för att dämpa de värsta beslutsförslagen och konstruktivt hitta lösningar. Med andra ord - en aktiv ansvarsfull oppositionspolitik. Solidaritet, jämlikhet och frihet är de grundstenar som välfärden och framtiden vilar på, så är det!!!
söndag 19 september 2010
Nu är det spännande
Under denna veckan har jag träffat många människor. Många berättelser om hur nuvarande politiks resultat har påverkat livet och vilken oro man känner för framtiden samt att man önskar en helt annan regeringspolitik. En annan politisk styrning i Värnamo Kommun också!
Alla de positiva och uppmuntrande ord vi har mött, gör att man känner en stor ödmjukhet och tacksamhet. Slutspurten i valrörelsen känns som julafton! Under hela mandatperioden jobbar och sliter vi medlemmar i partierna, vi som fått förtroendet att bli förtroendevalda politiker, med olika problemlösningar och beslutsfrågor. Och nu - under valrörelsen - kommer så många och frågar och vill veta vad vi gör, vad vi står för. Visst är det roligt!
Valet handlar om vilket vägval vi vill ha i Sverige. Solidaritet eller egoism, som jag läste i en av alla insändare i tidningarna. Så sant. En demokrati kräver att människor röstar och gör sig hörda, att man som vuxen tar ansvaret eftersom framtiden både för en själv och kommande generationer påverkas av hur valet går. Jag hoppas verkligen att valdeltagandet blir högt! OCH dessutom hoppas jag förstås att det blir många många många som har lagt sin röst på Socialdemokraterna! Politik gör skillnad.
torsdag 26 augusti 2010
En pojke är värd ROT-avdraget men inte aktieägarna.
Hur många av kapitalbolaget Actas aktieägare vet att deras utdelning kommer till på grund av att företaget inte rustar upp lägenheter?
För några dagar sedan besökte jag ett bostadsområde där 900 lägenheter måste ha omedelbar renovering. Minns ni tv-programmet uppdrag granskning som visade bilder på familjer som bodde i mögliga lägenheter? Kakelplattor trillade från väggen. Kackerlackor kröp över barnens ansikten när de sov. Pojken som satt på balkongen och läste sina läxor eftersom det luktade så illa och var ohyra i sovrummet han delade med andra syskon? De lägenheterna finns bland ovanstående 900. Jag tycker detta är helt oanständigt och oansvarigt. Spekulationsfastigheter och oseriösa fastighetsägare förstör, genom krassa kortsiktiga intressen, livet för barn och hela familjer. Hur kan man som sådan fastighetsägare sova gott om natten?
Lagstiftning finns, en aktiv hyresgästförening finns, men med oseriösa fastighetsägare går det ändå att dra misskötsel i långbänk. Oacceptabelt!
Jag hyllar allmännyttan! Allmännyttiga fastighetsbolag som ägs av kommunen(=invånarna) tar ett betydligt större ansvar för sina fastigheter och för framtida behov. Det är deras uppdrag och skyldighet och ska så vara. I Värnamo Kommun påminner vi Socialdemokrater om att vi var motståndare till att sälja ut Finnvedsbostäders hus i centrum och på Rörstorp (även om det till slut blev en hyfsad fastighetsägare som köpte beståndet) samt fortsätter säga att vi (S) INTE kommer att godkänna någon ytterligare utförsäljning!!!
Socialdemokraterna i riksdagen lägger förslag på att införa ROT-avdrag med klimatkrav för flerfamiljshus för att minska energiförbrukningen i bland annat miljonprogamhusen och skolor. Det är bra. Idag gäller ju ROT-avdraget villor (åter igen: moderatledd regering gynnar enskilda privatkapital, inte allmännyttan). När jag gick bland de 900 slitna trasiga, sunkiga flerfamiljshusen så kände jag en ilska inom mig och grottmänniskan i mig morrade att ”katten heller ska dessa som profiterar få del av klimatsmart ROT-avdrag som faktiskt är skattepengar från oss alla”. Men så tänkte jag på pojken som tvingades läsa läxan på den skraltiga balkongen. Han och de andra barnen är värda en bättre framtid, det är värt en del av våra skattepengar, men aktieägarna måste ställa samvetsfrågan om VAR KOMMER AKTIEUTDELNINGEN IFRÅN EGENTLIGEN ?!!
torsdag 13 maj 2010
Vad är det för märkvärdigt med en hundra år gammal Gummifabrik?
jo, en gammal Gummifabrik kan ge stärkt tillverkningsindustri och och befolkningsökning.
Runt om i landet jobbar kommuner för fullt med att hitta sin regions unika utbud av yrkesutbildning och studentföretagande. I Värnamo Kommun kallar vi det "Gummifabriken".
Finanskrisen visade tydligt att det behövs en breddad arbetsmarknad och fler typer av branscher. Tillverkningsindustrin behöver fler produkter att sälja. Det hjälper inte att man är världsbäst underleverantör till Volvo om försäljningen av Volvobilar dyker i botten. Värnamo är fortfarande en av de kommuner där arbetslösheten biter sig fast. Av alla jobbannonser under en månad var det 67% som krävde akademisk examen.
Det behövs utbildning på gymnasienivå, men också högskolenivå med inriktning mot yrkeskunskaper. Det räcker inte. Tillsammans med utbildningen krävs det man kallar "en kreativ arena", en plats där många människor möts så att idéer frodas. Ett ställe som inbjuder till samtal, lärande, kreativitet och möjligheter att testa idéer. Till detta behövs bibliotek och kultur. Viktigast är caféet där människor möts och pratar med varandra.
Verksamheten behöver ha god kontakt med omgivande samhälle. Bostäder, handel och service. Därför är gamla Gummifabriken så perfekt. Den ligger i centrum intill järnvägsstationen. Huset har ett kulturvärde, en vacker gammal tegelbyggnad (om man plockar bort allt plåtskräpet) där många har jobbat genom åren. Det var en industri som verkligen varit med om att skapa samhället.
När man renoverar Gummifabriken hyllar man verkligen arbetarna. Arbetet går vidar genom att skapa nya brancher och förstärka befintlig tillverkningsindustri. Fler studenter ökar befolkningen och mer specialutbildning gör att studenterna får lättare att hitta jobb. Framför allt medverkar detta till att företagen i regionen får tillgång till ännu mer kompetent arbetskraft. Men alla bitar måste falla på plats.
Socialdemokraterna har varit glasklara i sitt krav på Gummifabriken. Hela fastigheten skall läggas i ett eget helägt kommunalt bolag (likt Finnvedsbostäder). Vi gillar framtidsidéen eftersom den är bra för bygden och innebär fördelar för arbetsmarknaden. Men kommunens ekonomi är skral (till följd av regeringspolitiken och arbetslösheten), så det gäller att ha koll på pengarna. Ett eget helägt kommunalt bolag har samma krav på demokrati och insyn som en vanlig nämnd. Men bolaget har en egen ekonomisk redovisning. Därför blir det tydligare.
Kommunfullmäktiges beslut i tisdags innebär att 155 miljoner kronor används till etapp 1. Samt att, efter lång debatt och ajournering, kommunfullmäktige "förordar" att fastigheten läggs i ett helägt kommunalt bolag. Organisationen skall beslutas senast augusti. Under debatten blev vi S lovade och försäkrade att bolag är det enda rätta. Därmed är Socialdemokraterna nöjda och litar på löftet. Vi förutsätter att vi inte blir svikna på detta, enigheten från Kommunfullmäktiges talarstol var så gott som fullständig. Två ledamöter påpekade bristen på totalekonomi och hänvisade till nuvarande "besparingsiver", en ledamot påpekade oron för miljöskadorna i huset. Alla tre har rätt. Man måste undersöka detta närmare.
Just nu pågår arbetet med budget för 2011, dvs att hitta och fördela pengar till välfärd och kommunal service samt ansvar för framtidsarbetet. Men detta återkommer jag till.
torsdag 29 april 2010
Fladdrande fanor mot fattigdom
Arbetarrörelsens dag över hela världen. En dag när det verkligen blir tydligt med vad yttrandefrihet och demokrati innebär. "Demokrati är inte ärftligt - kampen för demokrati måste vinnas varje dag", är ett citat jag lånat från en ABF-cirkel.
Jag har inte skrivit mitt plakat än och inte heller förstmajtalet. Det är så mycket man vill berätta om och vill ha istället för den orättvisa som nu råder i Sverige. Barnfattigdom, så många fler människor som inte kan - trots att de vill - försörja sig själva. Systemskiftet i från den generella välfärden som gäller alla till en individuell lösning likt USAs försäkringssystem.
Den svenska modellen med att alla betalar skatt efter förmåga och får hjälp utifrån de behov man inte kan lösa själv, tycker jag är en suveränt bra modell!
Vi ses på barrikaderna.
måndag 19 april 2010
Tunn vårpropp
I dagarna börjar vi arbetet i Kommunstyrelsen med att ta fram budget för nästa år. Värnamo Kommun behöver statsbidrag, precis som de allra flesta kommunerna och landstingen. Statsbidrag bestäms av regeringen och är ju egentligen bara skattepengar som kommer tillbaka till kommunen. Statsbidragen minskar, vilket innebär minus i kommunkassan.
100 färre personer i Värnamo Kommun (pga att jobb försvann i finanskrisens spår) flyttade in än året innan. Detta innebär att det därmed fattas ungefär 4 miljoner i kommunkassan. Nästa år får kommunen också ”kvarskatt” på 40 miljoner. Bara en massa minus. Suck.
Men nu kavlar vi i S-gruppen upp armarna igen och tar itu med att leta möjligheter med de pengar som finns och letar nya. Det kommer att behövas!
Tur att våren är här och fåglarna kvittrar uppmuntrande på morgonkvisten.
torsdag 1 april 2010
Vilken kraft!
Detta är ett gäng att verkligen räkna med i valrörelsen.
Borgare! Huka er, nu är vi på gång för ett rättvisare Sverige!
fredag 26 mars 2010
Ibland blir jag så trött.
Hemma från kvällen Kommunfullmäktige (kf) är ilskan och frustrationen stor. Många debatter ikväll, men det var inte s-gruppen som tog mest tid i talarstolen! Timmen blev sen och ordförande Fjordevik sorterade om i dagordningen, lade ärende 2 interpellationer (=skriftliga frågor för allmän debatt) bland de sista ärendena med motiveringen ”vi har så många viktiga beslutsärenden”.
Inom Socialdemokraterna har vi haft en arbetsgrupp som förberett en kortare rapport om framtida bostadsområden. Värnamo Kommun behöver inflyttning, ungdomarna behöver kunna flytta hemifrån – var skall alla bo eftersom det är bostadsbrist i samtliga samhällen utom Rydaholm ?!!? Denna framtidsdebatt hade vi förberett alla kf-ledamöter att ha på Kommunfullmäktige, en framtidsdebatt som också den borgerliga kommunledningen sett fram mot.
Men när klockan blir 22.30 och det finns ledamöter som skall stiga upp kl 04.00 o jobba, så är det inte rimligt att börja prata om visioner och framtida boende, hur viktigt det än är. S-gruppens kloka Britt-Marie Sellén Nilsson, som hade ansvaret för att presentera Socialdemokraternas tankar och förslag, sa från talarstolen att hon var besviken men att vi vill flytta debatten till nästa sammanträde. Fast då vill vi också få tid så att det finns plats för en debatt. Ett uttalande som också viskats med KS ordförande om (han skulle ju svarat och berättat om vad kommunens borgerliga majoritet vill inför framtiden).
Bra beslut ikväll var ändå att kommunen skall köpa Eons andelar i Värnamo Energi, så att bolaget blir helägt kommunalt. Då kan vi som offentlig ägare äntligen ha en långsiktighet för att stärka infrastrukturen inom energisidan och inom informations- och kommunikationstekniken. Tänk bara vilken fördel med fossilbränslefri uppvärmning och vindkraft. Mer kan komma!
Dessutom blev det äntligen beslut om att förbättra arbetsmiljön för elever och personal på bl.a. Kärda skola och Hotell och restaurangskolan Åkanten.
Men tyvärr blev det ett majoritetsbeslut om att Värnamo Kommun skall lämna kommunalförbundet Högskolan på Hemmaplan. Detta innebär att Värnamo Kommuns invånare inte i framtiden kommer att kunna plugga eftergymnasiala utbildningar på hemmaplan. Det räcker med Campus framfördes i debatten, utöver rena missuppfattningar. Suck, dålig politisk vilja och styrning har lett till en konflikt. Men vadå!!! Det är fullt möjligt att ha både Högskolan på hemmaplan och Campus Värnamo (Gummifabriken). Båda behövs, olika inriktningar gör att bredden och flexibiliteten blir ännu bättre, och att det går åt mindre skattepengar till utbildningar. Billigt och bra gillar S-gruppen, men vi blev nedröstade. V och mp höll med oss – Tack för det!
onsdag 10 mars 2010
I dammet vaknar minnet
Jag städar kontoret, ni vet det där man skall göra sedan när man har tid. Men städningen beror egentligen inte på att det inte finns något annat att göra utan mer av nödvändighet – pappershögar välte. En tunna är nu fylld och när jag ser mig omkring så kan jag lätt fylla en till.
Ett roligt papper som dansade fram är en skrivelse från februari 1999, ”Livsviktigt – ett gott projekt”. Socialdemokraterna föreslog kommunstyrelsen att man skulle göra ett projekt som innebär ökad kunskap inom köken för att öka användningen av ekologisk mat och att laga mat från grunden. Jag minns att jag hade ett par inspirerande samtal med en kvinna som var utbildad storkökskock. Hon gav många tips på hur man skulle kunna ha det i köken. Tillsammans med hennes tips och boken ”Ekologisk mat i storkök” av Carola Magnusson så formades projektförslaget vi lämnade in.
”Mat är så mycket mer än bara något man äter för att bli mätt. Det handlar om en helhet där lust, njutning och gemenskap, hälsa, miljö och etik är bärande ingredienser”. Av vårt projektförslag blev inget. Vi fick inte majoritet för förslaget.
Men det roligaste är: februari månads Kommunfullmäktige i år, beslutade att sätta pengar på ett projekt som skall höja kunskapen inom kommunens kök för att öka inslaget av ekologiska livsmedel och att laga mat från grunden. Projektet inbjuder 10 kök att börja och i projektledningen ingår också personal som redan jobbar i kommunen. Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden jublade, och jublade gjorde också S i Kommunfullmäktige. Äntligen, sa Britt-Marie. Just då mindes jag inte att det var, nästan på dagen 11 år sedan Socialdemokraterna föreslagit något liknande.
Det gäller att inte ge upp!
söndag 28 februari 2010
Hur kan det bli så dyrt?
Diskussionen gick hög innan beslutet om ny förskola vid Apladalen togs. Jag tycker inte det är den allra bästa platsen för att bygga. Varför gick det inte att samarbeta mer med scouterna som har ett hus intill, man kunde väl gjort en deal med dem. Då hade inte vattenverket behövt rivas (kostar).
Apladalens förskola skall ersätta de tillfälliga (som varit under flera år) lokalerna i gamla elevhemmet på Östboskolan. En ny förskola behövs och jag tycker det är viktigt att lokalerna är bra. Barnen skall kunna röra sig, hitta en mysvrå, utrymme för lek och nyfikenhet. Så måste också lokalerna vara en bra arbetsmiljö för personalen. Det är många bitar som skall på plats.
Men jag är ändå förundrad över hur alla bitar skall behöva kosta nästan 20 miljoner, runt 5 miljoner mer än vad budgeten var. Inget nytt har tillkommit från vad som pratades om innan beslutet om att ta fram ritningar gjordes. Socialdemokraternas förslag om att titta och räkna på Klöverängen (gräsmattan öster om Östboskolan) har inte genomförts….än... Det är många som bor i det området och där hade man inte behövt lägga pengar på att riva en gammal byggnad. Borde ha fungerat väl, kanske blivit billigare? Eftersom en upprustning skall ske av Skogsfållen så blir grönytorna mer tillgängliga, man borde också kolla över hur själva Östboskolan kan öppnas upp.
Bra byggnader och bra utemiljöer är a och o för barnen och förskolan. Men det behövs också klok och kunnig personal. Går det mer pengar till ”hyra” så blir det mindre över till personal och annat. Inget bra för barnen.
söndag 21 februari 2010
Vårdval - pyttsan!
Jag blir så upprörd. Det så kallade vårdvalet som just nu pågår är likt sagan om Kejsarens nya kläder plus slöseri med skattepengar! Redan idag kan man välja den vårdcentral man vill, så är beslutet sedan länge, så varför krångla till det? Vad kostar inte den cirkus som just nu pågår?
Men privatiseringsiverns höger vill göra ”marknadsaffärer” med allt. Pågående vårdval är ett sätt att utöka gräddfilen för privata bolag att driva verksamhet med skattepengar. Ett aktiebolags mål är att ge vinst. Skattefinansierad offentligt driven verksamhet har målet att hålla god verksamhet. Det är en helt annan sak.
Igår fick jag också veta att den information som har gått ut inte översätts till finska. Finska är ett svenskt minoritetsspråk och har därmed den statusen att stat-, landsting-, och kommuninformation måste översättas även till finska. I vår kommun och region finns det många med finsk bakgrund, människor som kom hit på t.ex. 60-talet, jobbade och slet, bidrog till dagens välstånd. De gick rakt in på jobb utan språkutbildning eller något. Var hade vi varit idag om inte alla invandrade medborgare klivit in på industrierna och jobbat?
Landstinget förklarar bristen på information översatt på finska med att det finns på ”lätt svenska”. Respektlöst! Huvuddelen av besöken på vårdcentralen är äldre personer. Det är väl känt att ju äldre man blir desto svårare är det att hålla kvar ett inlärt språk.
”Mina skattepengar skall inte gå till privata vinster” sa en äldre dam till mig häromdagen. Hon har så rätt. Därför kommer jag att göra som hon, jag väljer landstingets vårdcentral. Då vet jag att det inte drivs av vinstintresse utan för att verksamheten skall vara på topp och att det finns ett demokratiskt inflytande (förtroendevalda som jag kan välja i år – 19 sept 2010) utöver garantin att de anställda har anständiga anställningsvillkor och kollektivavtal! Den vården skall alltid ha målet att kunna bli ännu bättre. Men om jag fick välja, så skulle välja att inte bli sjuk. Så enkelt är ju inte livet och därför är det skönt att det finns en bra offentlig och tillgänglig hälso- och sjukvård, när man måste behöva den.
lördag 20 februari 2010
Tacksamt med att skotta snö.
Under denna vinter har det kraxat en hel del som säger att klimathotet är överdrivet. Jag är inte så säker på det. Vissa scenarier pekar på uppvärmning som smälter isar och glaciärer, denna utveckling finns det bildbevis på. En stor förändring bara under en enda mansålder. Andra har pekat på hur uppvärmningen påverkar Golfströmmen, ändrar den sin bana så blir det kallare hos oss i Norden.
Oavsett vilka korpar som har rätt, så minns jag ändå barndomens vintrar. De var snörika men det var betydligt svartare snö som låg på trottoarer och gator. Avgaser och oljeeldningen satte sina spår. OM nu snön var svart av det som föll från luften. Hur var då luften vi andades och kan det vara nyttigt för lungorna att ha detta svarta i sig. Tror knappast det.
Jag är övertygad om att det fortfarande är hög tid att vi människor tänker ett steg till och är rädda om vår miljö. Sunda förnuftet säger att man skall tänka på vad man slänger och släpper ut i naturen och vad man stoppar i sig själv.
Nu skall jag ut och skotta igen. Men skulle inte beklaga om det kunde sluta snöa för ett tag i alla fall…